Naši chlapci dnes podali skvelý výkon v okresnom kole stredných škôl vo flórbale, na ktorom si vybojovali postup na krajské kolo. Proti silným súperom, akými boli žiaci z SOŠ Hnúšťa a Gymnázia I. Kraska, sa našim žiakom podarilo získať zaslúžené 1.miesto. Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy a gratulujeme k postupu na krajské kolo.

Na hodinách odbornej praxe si žiaci precvičili správne meranie krvného tlaku a pozorovali jeho zmeny pri pohybovej aktivite. Následne si spolu s vyučujúcou zhodnotili výsledky ich merania. Krvný tlak je jedným zo základných ukazovateľov funkčného stavu kardiovaskulárneho systému a je potrebné mu venovať náležitú pozornosť. Ako správne merať krvný tlak? - Ideálne je merať krvný tlak v rovnakom čase ráno a večer. - Krvný tlak by sa mal merať, keď je človek v kľude. - Počas merania by ste mali sedieť, s rukou mierne zohnutou v lakti a opretou o stôl. - Z paže by sa mal odstrániť tesne priliehajúci odev. Zdravý životný štýl spolu s cvičením je najlepším spôsobom, ako bojovať proti vysokému krvnému tlaku.

Projekt Visegrad Fund sa tento rok uskutočnil na Střední škole technickej a řemeslní v Novom Bydžove v Českej republike. Projektu sa zúčastnili aj žiaci troch odborov našej školy – cukrár pekár, mäsiar-lahôdkar a agromechatronik. Každá skupina mala naplánované aktivity súvisiace so svojím odborom. V rámci odboru mäsiar sa naši žiaci zúčastnili súťaže odborných zručností. Tejto súťaže sa zúčastnilo sedem dvojčlenných družstiev, z toho boli dve družstvá zložené zo žiakov III.H triedy v zastúpení – Gabriel Berky, Ján Pastorek, Elemír Nagy a Filip Ďurčo. V súťaži, ktorá pozostávala z disciplín ako príprava škvarkovej pomazánky, varenie zabíjačkového guľášu, príprava plneného rolovaného boku či prezentácia vlastnej špeciality školy, získali naši mäsiari vynikajúce umiestnenia. Filip Ďurčo získal 1. miesto vo varení zabíjačkového guľášu, dvojica Ďurčo - Nagy obsadila 2. miesto za špecialitu našej školy, ktorou bola jelenia klobása a spoločne získali 3. miesto za celkové hodnotenie. Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy. Žiačky I.A odboru cukrár pekár načerpali nové skúsenosti pri výrobe regionálnych cukrárenských výrobkov. Vyskúšali si prípravu svadobných zákuskov či tradičných českých vianočných buchiet, ktoré nesú názov „chlupaté“ buchtičky. Z výmenného pobytu si žiačky odnášajú aj receptúru na buchtičky, a teda môžu ich prípravu ukázať aj v rámci odborného výcviku na našej škole. V rámci exkurzie sa boli pozrieť v Miletíne, kde sa vyrábajú známe Hořicke trubičky, ktorých výrobu si mohli vyskúšať a zároveň mohli ochutnať všetky príchute. Absolvovali aj exkurziu do Mžova, kde prebieha výroba prírodného sladidla Sirob, ktorý je potrebný na výrobu tradičných „chlupatých“ buchtičiek. Žiaci III.R triedy odboru agromechatronik sa v rámci projektu zúčastnili viacerých exkurzií, ktoré priblížili výučbu a využívanie poľnohospodárskej techniky v Čechách. Boli oboznámení so štruktúrou školy a projektom Visegard fund. Žiaci prostredníctvom exkurzií navštívili firmu John Deer v Chlumci nad Cidlinou, Claas a Seco v Jičíne, ktoré ponúkajú množstvo modernej poľnohospodárskej techniky ako sú traktory, kombajny a podobne. Okrem návštevy veľkých firiem si žiaci mohli pozrieť aj školské dielne v Hlušiciach, kde si vyskúšali meranie emisií traktorov či meranie kompresných tlakov v motore. V rámci školských dielní si mohli vyskúšať aj činnosti spojené s vybavením AD Technik a pneuservis Hunter. Okrem zážitkového vyučovania sa mohli aj zabaviť pri spoločných aktivitách akými boli bowling, florbal či futsal. Veríme, že si žiaci z výmenného pobytu odnášajú množstvo nových informácií, nápadov či skúseností a zážitkov, ktoré môžu zúžitkovať nielen v rámci odborného výcviku, ale aj v priestore mimo školy. Už teraz sa tešíme na priateľov a kolegov z Čiech, ktorí už čoskoro zavítajú na pôdu našej školy.