Takýmto sloganom nás v týchto dňoch zaujalo Gemersko - malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, ktoré pripravilo zaujímavé podujatie pod názvom MÚZEJNÉ LETO a s ním k nám prinieslo trošku exotiky. Dňa 27. júna 2024 sa triedy I.CR a I.S zúčastnili odbornej prednášky Cudzokrajné, ale naše!, na ktorej si žiaci mohli vypočuť pútavé rozprávanie o exotických prírodovedných predmetoch Gemersko-malohontského múzea, pozrieť si vystavované predmety a nakoniec si overiť svoje vedomosti v interaktívnej aktivite.

Primátor mesta Rimavská Sobota každoročne oceňuje pri príležitosti konca školského roka najúspešnejších žiakov základných a stredných škôl. Dnes si takéto ocenenie prevzala i naša bývalá absolventka Laura Kováčiková. Srdečne jej blahoželáme a prajeme ešte mnoho pracovných i osobných úspechov.

Mgr. K. Sroková

Pre žiakov odborov agromechatronik a agromechanizátor, opravár SOŠTaAP organizuje kurz na obsluhu a údržbu obilných kombajnov. Škola organizuje kurz pre svojich žiakov bezplatne. Po absolvovaní kurzu a zvládnutí skúšok absolventi získavajú doklad na obsluhu poľnohospodárskych strojov a zariadení, konkrétne obilných kombajnov. V tomto školskom roku úspešne absolvovali kurz niektorí žiaci III.R a III.T triedy.

Pán minister Ing. Richard Takáč prišiel po skončení výjazdového rokovania vlády na návštevu jedinej strednej školy s poľnohospodárskymi odbormi v okrese Rimavská Sobota. Po príchode sa zvítal so zástupcami vedenia školy, ale aj s radovými zamestnancami. V riaditeľni školy sa od riaditeľky Ing. Dagmar Vašovej dozvedel informácie o škole, jej histórii, žiakoch a zamestnancoch. Pozrel si nové, ale aj zrekonštruované priestory školy. Po krátkom fotení sa ponáhľal na ďalšie plánované stretnutia.

navteva mimistra

V pondelok 24. júna boli absolventom učebných odborov slávnostne odovzdané výučné listy. Celá udalosť prebehla v školskej jedálni za prítomnosti pedagógov, ktorí jednotlivé triedy vyučovali, ako aj za prítomnosti rodičov a hostí, ktorých si študenti na rozlúčku so školou pozvali. Tento rok bránu školy opustili absolventi tried: III.H (mäsiar lahôdkar), III.GMT (autoopravár, agromechanizátor), III. CM (cukrár, cukrárka), II.FP (technické služby v autoservise, praktická žena).

 

História Mátyása Szamosa siaha až do začiatku minulého storočia a aj dnes v ňom každý deň pracujú podľa kréda svojich starých otcov. Každá generácia rodinnej manufaktúry je hrdá na to, že svoje tradície dokázala nielen prevziať od svojich predchodcov, ale ich aj obohatiť. Pri výrobe sa snažia využívať najmodernejšie technológie a inovatívne riešenia, no stále považujú ručnú prácu vo svojom remesle za nenahraditeľnú. Počas prehliadky v múzeu sprevádzali žiakov čokolatérky Szamos. Porozprávali im o histórii čokolády, používaní starých a moderných nástrojov na výrobu čokolády a zvykoch konzumácie tejto sladkej dobroty od počiatkov až po súčasnosť. Prehliadka zahŕňala návštevu špeciálnych sôch z marcipánu Szamos, prezentáciu cukrárne z prelomu storočia a čokoládovú dielňu. Jednou z hlavných atrakcií výstavy je krásne čokoládové dievča zo 78 kg marcipánu a veľkolepo vytvorený marcipánový parlament, ktorý sa vyrábal 142 dní a váži 36 kg. Tieto nádherné monumentálne výtvory vytvorili cukrári Szamos. Počas hodinovej prehliadky sme ochutnali čokoládové pastilky a aby bol tento sladký výlet ešte zaujímavejší, na záver bola pripravená špeciálna prezentácia, ako temperovať roztopenú čokoládu, aká je vhodná teplota pre spracovanie a formovanie čokolády. Na záver si žiaci mohli pripraviť a ozdobiť čokoládu, ktorú si samozrejme po vychladnutí mohli zobrať so sebou.

***

Szamos Mátyás története a múlt század elejére nyúlik vissza és még a mai napig is a nagyapáik hitvallása szerint dolgoznak nap mint nap. A családi manufaktúra minden generációja büszke arra, hogy hagyományaikat nem csak képesek voltak átvenni elődeiktől, de gazdagítják is azokat. A gyártás során igyekeznek minél modernebb technológiát és innovatív megoldásokat is felhasználni, de a kézimunkát ma is elengethetetlennek tartják mesterségükben. A csokoládé túra alkalmával Szamos csokoládémesterek vezették körbe a diákokat a múzeumban. Meséltek a csokoládé történetéről, a régi és modern csokoládé készítő eszközök használatáról, valamint a csokoládé fogyasztás szokásairól a kezdetektől napjainkig. A túra része a különleges Szamos marcipánszobrok megtekintése, a századfordulós cukorkabolt és a csokoládé műhely bemutatása. A kiállítás egyik fő látványossága a 78 kg marcipánból készült Szép csokoládéslány és pompásan megalkotott marcipán parlament, mely 36 kg és 142 napig készült. Szamos cukrászmesterek készítették a csodálatos és monumentális alkotást. Az egy órás túra során csokoládé pasztillát kóstoltunk majd, hogy még izgalmasabb legyen ez az édes kirándulás, a túra végén egy különleges csokoládé bemutatóval és csokoládéöntéssel készültek, melynek részeként mindenki saját kezűleg díszíthette fel a mester által kiöntött étcsokoládé táblájukat.