V dňoch 20. – 21. júna 2022 absolvovalo 20 žiakov III.H triedy, učebného odboru mäsiar – lahôdkar, praktickú časť záverečnej skúšky. Žiaci si ráno vytiahli otázky, ktoré obsahovali praktické úlohy, ktoré mali žiaci v rámci skúšky vykonať. Úlohy obsahovali rôzne témy, napr. vykosťovanie mäsa, výrobu a tepelnú úpravu jaterníc, klobás, výrobu lahôdkarskych výrobkov, napr. šunku so zeleninou v aspiku, pečené plnené mäso, výrobu majonézy a tatárskej omáčky, plnený plátkový syr a pod. Na prácu žiakov dozerala odborná komisia v zložení: MVDr. Beata Hodulová, Miroslav Jánsky, Mgr. Renata Kňazíková, Ing. Milan Martinko a zástupca firmy Tauris, a.s. Štefan Móric. Žiaci pracovali v dvoch dielňach – mäsiarskej a lahôdkarskej. Po dokončení úlohy každý žiak musel popísať pri svojom výrobku postup pracovnej činnosti a pri lahôdkarskych výrobkoch aj suroviny a čas tepelnej úpravy výrobku. Najviac sa zapotili žiaci v lahôdkarskej dielni, pretože tu bolo teplo nielen z horúceho slnečného počasia, ale aj z elektrickej pece, kde sa piekli rôzne mäsiarske dobroty. Odborná komisia obodovala každý pracovný postup a každý výrobok a podľa toho ohodnotila žiakov. Niektorí to zvládli lepšie, iní horšie, ale dôležité je, že všetci praktickú časť úspešne urobili. V stredu 22. júna ich ešte čaká ústna časť a ak aj tú úspešne zvládnu, budú sa môcť na budúci týždeň doma pochváliť svojím výučným listom. Viacerí z nich už majú pripravené pracovné zmluvy, aby po skúškach nastúpili do práce vo firme Tauris, a.s. v Rimavskej Sobote.

Mgr. Z. Huszty